Eken Magazine
Articles

CITY GUIDE
MANCHESTER


 

HOTSPOTS

MAP

FOOD_BLACK.png

EATING

1. CHORLTON EATERY (CHORLTON)

2. TURKISH DELIGHT (CHORLTON)

3. AUSTRALASIA (SPINNINGFIELDS)

4. GREENS (WEST DIDSBURY)

5. THE RIVER RESTAURANT AND BAR (CITY)

6. TEACUP (NORTHERN QUARTER)

SHOPPING_BLACK

SHOPPING

8. MARKET STREET (CITY)

9. CATHEDRAL APPROACH (CITY)

10. OLDHAM STREET (NORTHERN QUARTER)

BAR_BLACK

DRINKING

11. ELEKTRIK (CHORLTON)

12. DULCIMER (CHORLTON)

13. THE OUST HOUSE (SPINNINGFIELDS)

14. THE MET (WEST DIDSBURY)

15. 24 BAR & GRILL (CITY)

16. TUSK (NORTHERN QUARTER)

HOTEL_BLACK

STAYING

17. THE LOWRY (CITY)

18. THE ARORA (CITY)

CITY

  • Browns Bar & Brasserie - City Guide of Manchester- Eksploring Life Special - Eken Magazine

  • Ferris Wheel - City Guide Manchester - Eksploring Life Special - Eken Magazine

BROWNS BAR & BRASSERIE
Efter en lång dag på stan och när kroppen skriker efter en kall öl kan det vara en god idé att titta in på Browns Bar & Brasseri. Lokalen påminner om en upprustad järnvägsstation där marmorpelare håller taket uppe. Browns är lokaliserat i mitten av Manchester och kräver lite mer än jeans och t-shirt. Personalen är tillmötesgående och känner du dig förvirrad i utbudet av öl är det bara be om att få smaka. Det går även att fylla magen på Brown, vilken tid på dygnet du själv önskar. Breakfast & Brunch, Lunch, Afternoon Tea, tre rätters med både fisk och kött samt mat för ”medan du bestämmer dig”. Kommer du senare bör du testa Browns signatur cocktails West Indian Yellow Bird eller The Passion Fruit Daiquiri.

The Pornstar Martini avslutar kvällen perfekt!

CLOUD 23 – HILTON
Om man ska besöka en av stadens finare barer anser jag att man bör börja sin kväll här, med tanke på att man aldrig vet vad som händer efter en cocktail i Manchester. På Manchesters högsta punkt hittar vi Hiltons bar Cloud 23, belägen i byggnaden du bör titta efter om du någon gång tappar bort dig i staden. Via panorama fönstren kan du blicka ut över staden samtidigt som du förlorar dig själv i dekadent lyxinredning. En av få barer som har dress-code samt tidsvistelse för barn under 18-år. Här kostar en drink som hemma och för dem som verkligen saknar Sverige serveras Rekorderlig cider.

ELIXIR TONICS & TREATS
Precis som namnet initierar är det en bar färgad av förtrollning och mystik som med ett visst obehag för tankarna till filmen parfymen. Men låt inte detta förleda er, Elixir är ett ställe med mycket hjärta där man vill att publiken ska ta det lugnt, njuta, luta sig tillbaka och framförallt ha roligt. Med The Hermit, som enligt sägnen letar efter en ärlig man, lyckas Elixir skapa en stämning som lyder ”kom in och var nöjd”. Baren är dold bakom en tung gotisk dörr. Med ett gott rykte beskrivs baren som en lyckad kombination av Manchester och dryckesindustrin i en upplevelse som staden aldrig sett förut. Killarna bakom baren har själva arbetat på världens enda hotell med sju stjärnor beläget i Dubai. Klockan 22.00 varje kväll kan du förvänta dig en överraskning av den välklädda personalstyrkan.

ALL STAR LANES
Manchester har äntligen fått ta del av den Londonbaserade bowlinghallen All Star Lanes, dit även kungligheterna tar sina dater. Senast i blickfånget var prins Harry och Natalie Imbruglia. Både bowlinghallen samt mat & dryck är givetvis inspirerat av vår granne i väst som alltid lyckas få ett finger med i spelet, USA. Barn är inte välkomna på kvällen, så för er vuxna som vill leka själva har ni hamnat helt rätt. Efter ett svettigt game är det fritt fram att beställa popcornbläckfisk serverat med ätpinnar, Mac & Cheese Croquettes, Basket of Southern Fried Chicken, Full Rack of BBQ Baby Back Ribs eller något mindre friterat från menyn. Priserna är okej, men håll utkik efter förmånliga erbjudande som trillar in titt som tätt.

24 BAR & GRILL
Hotell Arora erbjuder både mat och cocktails 24 timmar om dygnet. I en modern och skön miljö kan du få en fantastisk cocktail från Moe eller Fiona i baren. Halva nöjet ligger i att observera deras totala kontroll över barverktygen. Maten är inte lika bra som deras grymma drinkar men är helt klart godkänd. Vi provade The Shepherd Pie med glaserade morötter och grönsakssoppan. Däremot är risotton fantastisk i smaken men tyvärr lite för mäktig att orkas äta upp. The Porn Star Martini avslutar däremot kvällen perfekt.

THE RIVER RESTAURANT & BAR
The Lowry Hotel erbjuder en helt fantastisk vistelse boendemässigt och har även en restaurang i bästa standard. Servicen är utmärkt, inte enbart att personalen följer dig hela vägen in på toaletten för att se att allt går väl utan även fantastisk kunskap om både mat och dryck. Bar- & restaurang chefen Hussein, med en före detta svensk flickvän, kan både saga ”hej” på svenska och berätta om restaurangens alla viner i detalj samt vilket vatten som passar bäst till vad. Inled middagen med en fantastisk blomkålssoppa fortsätt med Buccleuch Côte de Boeuf modell enorm och avsluta med Salted Manjari Chocolate Cremeux Caramelized Hazelnuts and Chocolate Foam för en perfekt trerätters. Vill du avsluta middagen korrekt tar du en av avec på 2,5 cl för knappa 15,000 kr. Om du vill avsluta på engelskt vis frågar du bara “Hussein” om tips på ett bra te, han är nämligen expert på vintage-té från 70-talet.

Killarna bakom baren har själva arbetat på världens enda hotell med sju stjärnor beläget i Dubai.

CURRY MILE
Besöker du Manchester är det ett måste att åka eller promenera längst ”curry-mile” strax utanför stadskärnan. Precis som namnet antyder är det en mil (känns det som i alla fall) proppad av indiska och asiatiska restauranger. Det är inte enbart mat som osar utan även butiker med ett gigantiskt utbud av prylar och kläder. Det lyser, glittrar och även en söndags eftermiddag är det fullt av liv, precis som förväntat. Ett flertal restauranger samt en gedigen mix av prisbelönta snabbmatsställen har öppet till 04.00. Besöker du Manchester är det ett måste att åka eller promenera längst ”curry-mile” strax utanför stadskärnan. Precis som namnet antyder är det en mil (känns det som i alla fall) proppad av indiska och asiatiska restauranger. Det är inte enbart mat som osar utan även butiker med ett gigantiskt utbud av prylar och kläder. Det lyser, glittrar och även en söndags eftermiddag är det fullt av liv, precis som förväntat. Ett flertal restauranger samt en gedigen mix av prisbelönta snabbmatsställen har öppet till 04.00.

NORTHERN QUARTER

TEACUP
När dagen som följer efter den då du varit runt Manchester tills det att morgon kommer och knackar på bör du infinna dig på café Teacup. Idag är det lagom stort för att få ett bord under lunchtimmarna, tack vare deras utbyggnation för ett och ett halvt år sedan. Hit har publiken vallfärdat från Liverpool för en kopp te och en bit kaka och väntetiden uppgick tidigare till 45 minuter för en lunch. Förhoppningsvis träffar ni LUCY när ni besöker Teacup. Lucy kan allt om menyn och vilken av dryckerna som kan passa dig. Själva blev vi rekommenderade ” The Hangover Tea” från deras egna te-produktion. Längst bardisken kan du skåda flera våningar höga kakor, allt från Devil Cake till en prideinspirerad mångfärgad kaka. Maten är hemlagad och du hittar allt från grillade mackor med picklade grönsaker, Belting Benedict eller Smokey Bacon Beans – mycket mat till fina priser! Efter att ha smakat sig igenom X antal Cappuccinos i stan kan vi även meddela att Teacup har den bästa. På The Teacup hittar du visserligen hipsters, men i alla åldrar och med en avslappnad inställning till deras tweedkavajer och sjalar i håret. Det är allt som behövs för en perfekt inspirerande ”dagen efter” miljö.

Det är allt som behövs för en perfekt inspirerande “dagen efter” miljö.

TUSK
Tikki-barerna sprider sig som en epidemi över staden och självklart är inte Northern Quarter sena med att öppna upp en. Det går inte att förneka att två stora djungelinspirerande drinkar för 10 pund är värt pengarna. De är starka, goda och extremt kreativa. Personalen serverar en rad av påhittiga och sedan tidigare okända cocktails till en turists fascination. Tusk är lagom stort, lagom mörkt och har lagom mycket folk en måndagskväll. För de kvällarna när du känner att ”det vore mysigt att dricka lite drinkar, men jag har inte så mycket pengar” är Tusk ett perfekt alternativ. Om du under kvällen blir pojken med guldbyxorna finns ett flertal barer i närheten att fortsätta på.

ODD-ODDER-ODDEST
Liksom namnet initierar är det ett flertal barer i samma kedja men inte riktigt lika märkliga som de utger sig för att vara. Det känns lite som att komma in på en ungdomsgård i högstadiet med ett hopplock av möbler och menyer på vinylskivor. Personalen klär i stort skägg och ger en ”tro inte att du är något” blick när man kommenterar att ölen man trodde var mörk visade sig vara ljus och hur god som helst. MEN maten ser fantastisk ut och det är en avslappnad bar med bra priser. För den som tröttnat på musiken finns en jukebox där du kan ”go-crazy”. Övervåningen öppnar till helgen där det finns utrymme för att svänga sina lurviga.

LUCK, LUST, LIQUOR AND BURN
En av Manchesters mest omtalade hamburger- restauranger vilket säger sig självt när man besökt den. Ägarna drev tidigare restaurangen Almost Famous (som brann upp, men nu har öppnat igen på en ny adress.) Namnet är spännande liksom den röda belysningen i restaurangen. Robusta bord och väggar skapar tillsammans med hög musik en avslappnad miljö. Det går inte att beskriva Luck, Lust, Liquor and Burn utan att göra en jämförelse med Flippin Burgers i Stockholm. Killarna som startade Luck, Lust, Liquor and Burn reste även dem runt i USA för att finna recepten på de bästa burgarna. Det går inte att boka bord och stället har fyllts sedan start. Luck, Lust, Liquor and Burn marknadsfördes enbart via sociala medier och via mun-till-mun metoden. Adressen var okänd och restaurangen skapade ett begär hos befolkningen om att få komma dit. Maten är fantastisk och vinet likaså dock är personalen lite frånvarande. Det finns inte många svenskar i staden, men här träffar vi den första, hon kommer självklart från Göteborg. Priserna är toppen för vad som serveras. En av Manchesters mest omtalade hamburger- restauranger vilket säger sig självt när man besökt den. Ägarna drev tidigare restaurangen Almost Famous (som brann upp, men nu har öppnat igen på en ny adress.) Namnet är spännande liksom den röda belysningen i restaurangen. Robusta bord och väggar skapar tillsammans med hög musik en avslappnad miljö. Det går inte att beskriva Luck, Lust, Liquor and Burn utan att göra en jämförelse med Flippin Burgers i Stockholm. Killarna som startade Luck, Lust, Liquor and Burnreste även dem runt i USA för att finna recepten på de bästa burgarna. Det går inte att boka bord och stället har fyllts sedan start. Luck, Lust, Liquor and Burn marknadsfördes enbart via sociala medier och via mun-till-mun metoden. Adressen var okänd och restaurangen skapade ett begär hos befolkningen om att få komma dit. Maten är fantastisk och vinet likaså dock är personalen lite frånvarande. Det finns inte många svenskar i staden, men här träffar vi den första, hon kommer självklart från Göteborg. Priserna är toppen för vad som serveras.

SOUP KITCHEN
Förhoppningsvis är det ingen som reser till Manchester utan kunskap om stadens fantastiska musikscen. Om fallet skulle vara så, tar det inte lång tid innan tonernas närvaro gör sig hörd. Om du vill stanna på ett ställe hela kvällen är Northern Quarters snackis Soup Kitchen ett bra alternativ. På två våningar finner du livemusik, klubbkvällar, comedy events, filmkvällar och konstutställningar. Du hittar både lokala och internationella band samt regelbundna DJ sessioner från några av Manchesters mest kända och respekterade samlare. Dansa loss tillsammans med en något yngre men medveten publik. Du kan även få fast föda till middag dock finns det också åtta olika soppor att välja och vraka mellan. Förhoppningsvis är det ingen som reser till Manchester utan kunskap om stadens fantastiska musikscen. Om fallet skulle vara så, tar det inte lång tid innan tonernas närvaro gör sig hörd. Om du vill stanna på ett ställe hela kvällen är Northern Quarters snackis Soup Kitchen ett bra alternativ. På två våningar finner du livemusik, klubbkvällar, comedy events, filmkvällar och konstutställningar. Du hittar både lokala och internationella band samt regelbundna DJ sessioner från några av Manchesters mest kända och respekterade samlare. Dansa loss tillsammans med en något yngre men medveten publik. Du kan även få fast föda till middag dock finns det också åtta olika soppor att välja och vraka mellan.

KOFFEE POT
Det första cafét där man springer på det utannonserade surdegsbrödet, känn dig som hemma med ”sourdough toast”. Men det är även ett av Manchesters café som länge varit en favorit hos turnerande musiker och hos the Mancunians. Du kommer över en toast med bacon, korv, ost eller bönor för enbart 25 kronor eller en klassisk engelsk/Irländsk/ vegetarisk frukost som garanterat fyller din magsäck för ca 60 kronor. Det är inte utan anledning som du behöver vara ute i god tid för att få ett bord på helgen. Det första cafét där man springer på det utannonserade surdegsbrödet, känn dig som hemma med ”sourdough toast”. Men det är även ett av Manchesters café som länge varit en favorit hos turnerande musiker och hos the Mancunians. Du kommer över en toast med bacon, korv, ost eller bönor för enbart 25 kronor eller en klassisk engelsk/Irländsk/ vegetarisk frukost som garanterat fyller din magsäck för ca 60 kronor. Det är inte utan anledning som du behöver vara ute i god tid för att få ett bord på helgen.

BLACK DOG BALLROOM
För alla er New York lovers, jag vet att ni är ett flertal, så finns nu även Black Dog Ballroom. En bit av New Yorks hemliga rum har landat i Manchester och erbjuder gourmethamburgare och pizzor, fatöl och biljardbord. Om man vill komma bort från en livlig bar har du möjlighet att ta dig in i ett dolt pinkod skyddat rum. Gratis pool, egen cocktailmeny samt exklusiva events. Det låter väl spännande i allas öron.

SPINNINGFIELD

northern_quarter_spinningfileds_manchester_guide_2014_eken_magazine

AUSTRALASIA
Med en lätt vitmålad tegelvägg, beige soffa och avklädda trädstammar får lokalen en lätt shabby chic stämning. Under Armanibutiken i Spinningfields hittar du restaurang Australasia från 2011. Modern australiensisk matlagning kombinerad med smaker från stillahavsområdet. Atmosfären skapas inte enbart av maten utan även lång cocktail-lista gästspelande DJ:s.

MANCHESTER HOUSE
Låt dig inte luras av att Tower 12 inte ser mycket ut för världen. Innanför väggarna finner du en speciell upplevelse både för matälskare och för dem som allmänt älskar livet, och utöver detta får du en fantastisk utsikt. Den Michelinprisade restaurangen Manchester House hittar du på våning två och för en eftermiddagsdrink får du åka hela vägen upp till våning tolv. När du besöker restaurangen ”tvingas” du gå igenom det 500,000 pund dyra köket. Köket har en tillhörande trädgårdsterrass med en örtagård.

ALCHEMIST
Har du bokat in dig på operan är The Alchemist den närmaste baren för en ”pre- show” drink. Trots att baren bjuder på ett brett utbud av noggrant gjorda drinkar är utbudet av mat snäppet bredare. Med världsdelikatesser så som Fish & Chips, mexikanska fajitas, thailändska fiskkakor, tapas och gourméhamburgare finns det något för alla. Restaurangen är av den finare klassen och besöker du the Alchemist på sommaren finns en rejäl uteservering att fylla.

THE OUST HOUSE
Den sagolika byggnaden med trätorn och rött tegel ser ut som ett grannhus till pepparkakshuset i Hans och Greta. Kontrasterna är markanta med ett av Spinningfields höghus i glas strax bakom The Oust House. Självklart finns det även en trädgård att slå sig ned i med ett klassiskt tak av glödlampor som lyser upp i sommarmörkret. Inredningen är rustik med stockar av trä, plädar och brasor. The Oust House är perfekt för dig som vill utvidga dina kunskaper inom både klassisk och lokalproducerade ölsorter. Boka in dig på en ölprovning för att få ut lite extra av kvällen. Du finner allt mellan lagers, mörk öl, ”blond”, fruktöl, Ales och veteöl. Självklart finns det vin och bubbeldricka för dig som föredrar det.

THE YACHT CLUB
Besöker du Manchester under sommarmånaderna och tycker om att sola dig i lyx och glamour är stadens Yacht club ett perfekt vattenhål. Tänk dig franska Rivieran under 50-talet med all dess glans och glamour men nu tillgängligt på Hardman Square. Klubben är öppen mellan 19 april- september och här finns det utrymme att mingla med världens ledare, glamourflickor och skådespelare och skapa champagne. Varför inte inleda sommaren med en klassisk cocktail så som the Boardwalk Bramble; En fruktig kombination av Bombay Sapphire gin, citronsaft, lite socker som avslutas med en touch av björnbärslikör. Besöker du Manchester under sommarmånaderna och tycker om att sola dig i lyx och glamour är stadens Yacht club ett perfekt vattenhål. Tänk dig franska Rivieran under 50-talet med all dess glans och glamour men nu tillgängligt på Hardman Square. Klubben är öppen mellan 19 april- september och här finns det utrymme att mingla med världens ledare, glamourflickor och skådespelare och skapa champagne. Varför inte inleda sommaren med en klassisk cocktail så som the Boardwalk Bramble; En fruktig kombination av Bombay Sapphire gin, citronsaft, lite socker som avslutas med en touch av björnbärslikör.

NEIGHBOURHOOD
Spinningfields är självklart inget undantag i epidemin av amerikanskinspirerande restauranger. The Neighbourhood serverar en meny där du bland annat finner hummertacos, stekta ostron, kycklingvingar i kärnmjölk och självklart hamburgare. Neighbourhoods relativt unga ägare, James Hitchen 30 år, är även i full gång med att öppna upp sin andra restaurang i Spinningfields, Southern Eleven, med inspiration från Manhattans Meatpacking District. Neighbourhood hyllar även brunchen med en vacker Harlem Shake, för er som är nyfikna att poppa in en lördagseftermiddag och bevittna. Spinningfields är självklart inget undantag i epidemin av amerikanskinspirerande restauranger. The Neighbourhood serverar en meny där du bland annat finner hummertacos, stekta ostron, kycklingvingar i kärnmjölk och självklart hamburgare. Neighbourhoods relativt unga ägare, James Hitchen 30 år, är även i full gång med att öppna upp sin andra restaurang i Spinningfields, Southern Eleven, med inspiration från Manhattans Meatpacking District. Neighbourhood hyllar även brunchen med en vacker Harlem Shake, för er som är nyfikna att poppa in en lördagseftermiddag och bevittna.

CHORLTON-CUM-HARDY

DULCIMER
Innan du besöker Dulcimer bör du byta om till dina favoritjeans och bekvämaste t- shirt. Publiken är ung och bli inte förvånad om dina nya vänner i baren kissar med dörren öppen. Här är alla välkomna, hur och när som helst. Innergården är fantastiskt pittoresk med pelargoner i vartannat hörn och romantiska utemöbler. Här dricker du garanterat en öl och har möjlighet att inhalera något annat än vanliga cigaretter. Har du tur springer du in i killen som bär med sig ett svenskt lexikon enbart för att utvidga sin vokabulär eller det lite äldre gänget som spelar musik-quiz på övervåningen. Värt ett besök när du väl tagit dig till Chorlton. Innan du besöker Dulcimer bör du byta om till dina favoritjeans och bekvämaste t- shirt. Publiken är ung och bli inte förvånad om dina nya vänner i baren kissar med dörren öppen. Här är alla välkomna, hur och när som helst. Innergården är fantastiskt pittoresk med pelargoner i vartannat hörn och romantiska utemöbler. Här dricker du garanterat en öl och har möjlighet att inhalera något annat än vanliga cigaretter. Har du tur springer du in i killen som bär med sig ett svenskt lexikon enbart för att utvidga sin vokabulär eller det lite äldre gänget som spelar musik-quiz på övervåningen. Värt ett besök när du väl tagit dig till Chorlton.

AUMBRY
Nummer åtta på listan över Storbritanniens bästa restauranger 2013 hittar du Aumbry. Listan är framtagen av analys av 340,000 recensioner över 4000 restauranger över hela landet. I en liten stuga med en intim matsal serveras ”fine dining” med en minimalistisk uppläggning, en liten jordgubbe här en liten skvätt sås där. Med hjälp av lokalproducerade råvaror samt vad säsongen tillåter formas menyn.

TURKISH DELIGHT
Om du tror dig ha ätit din bästa kebab utan att besöka prisbelönta Turkish Delight bör du överväga ditt ställningstagande. 25 år av fräsch och smakrik mat och med ett brett utbud av både för- och efterrätter kammade Turkish Delight hem priset för årets bästa kebab 2013. De traditionella turkiska rätterna med modern twist lagas på plats för att säkerställa att samtliga ingredienser är okej. Mer än vad man kan förvänta sig av en snabbmatsrestaurang.

THE CHORLTON EATERY
Om du nu råkar ha hängt runt I Manchester utan att få i dig en klassisk engelsk frukost bör du ta dig till The Chorlton Eatery och beställa in modellen större av deras engelska frukosttallrik. Här ingår bland annat korv, bacon, en annorlunda blodpudding, vita bönor i tomatsås, svamp och självklart ägg. Saknar du den engelska accenten kan du tas för att vara amerikan, men det spelar ingen roll här, så länge du gör dig förstådd, enligt personalen. Är du inte mätt när du lämnar The Eatery bör du fundera över ditt matintag. Om du nu råkar ha hängt runt I Manchester utan att få i dig en klassisk engelsk frukost bör du ta dig till The Chorlton Eatery och beställa in modellen större av deras engelska frukosttallrik. Här ingår bland annat korv, bacon, en annorlunda blodpudding, vita bönor i tomatsås, svamp och självklart ägg. Saknar du den engelska accenten kan du tas för att vara amerikan, men det spelar ingen roll här, så länge du gör dig förstådd, enligt personalen. Är du inte mätt när du lämnar The Eatery bör du fundera över ditt matintag.

ELEKTRIK
Ännu en fantastisk bar med tillhörande trädgård där du med lite fantasi även under de regnigaste månaderna kan få en gnutta sommarstämning. Glasen är dekorerade med liknande industrilampor som lyser upp hela baren. Här möter du blondinen i storblommiga byxor, de ursprungliga hipster-gängen samt den något äldre generationen. Blandningen är genomgående bland både besökarna och dryckesutbudet. Till ett vettigt pris får du både öl och shots och har du tur har de öppet något längre än 01.00 för sin hemkära publik. Ännu en fantastisk bar med tillhörande trädgård där du med lite fantasi även under de regnigaste månaderna kan få en gnutta sommarstämning. Glasen är dekorerade med liknande industrilampor som lyser upp hela baren. Här möter du blondinen i storblommiga byxor, de ursprungliga hipster-gängen samt den något äldre generationen. Blandningen är genomgående bland både besökarna och dryckesutbudet. Till ett vettigt pris får du både öl och shots och har du tur har de öppet något längre än 01.00 för sin hemkära publik.

MANCHESTER’S VINTAGE MEKKA

  • Afflecks - City Guide Manchester - Eksploring Life Special - Eken Magazine

  • American Graffiti - City Guide Manchester - Eksploring Life Special - Eken Magazine

  • Vintage - City Guide Manchester - Eksploring Life Special - Eken Magazine

OXFAM ORIGINALS
En ren och fräsch vintagebutik där intäkterna går till Oxfam. Oxfam har omkring 600 butiker runtom i Storbritannien där kläder, skor och accessoarer verkligen sticker ut. Allting serveras till ett riktigt bra pris samtidigt som det mesta är återvinningsbart och värnar om vår planet. Det är ett gäng volontärarbetare som handplockar vintage och blandar det med moderna inslag. Såklart värt att besöka på din tur genom stadens vintage Mekka. En ren och fräsch vintagebutik där intäkterna går till Oxfam. Oxfam har omkring 600 butiker runtom i Storbritannien där kläder, skor och accessoarer verkligen sticker ut. Allting serveras till ett riktigt bra pris samtidigt som det mesta är återvinningsbart och värnar om vår planet. Det är ett gäng volontärarbetare som handplockar vintage och blandar det med moderna inslag. Såklart värt att besöka på din tur genom stadens vintage Mekka.

JUNK
2005 öppnade JUNK upp i Storbritannien för att fylla ett tomrum på klädmarknaden i form av roliga, nytänkande och framförallt billiga kläder. Butiken har samarbetat med unga och up-and-coming designers för att erbjuda en alternativ scen för kläder som alla producerats i Manchester. Idag har butiken tre egna märken och det är även fritt fram för oss vanliga dödingar att komma med förslag på kläderna eller egengjorda smycken. 2005 öppnade JUNK upp i Storbritannien för att fylla ett tomrum på klädmarknaden i form av roliga, nytänkande och framförallt billiga kläder. Butiken har samarbetat med unga och up-and-coming designers för att erbjuda en alternativ scen för kläder som alla producerats i Manchester. Idag har butiken tre egna märken och det är även fritt fram för oss vanliga dödingar att komma med förslag på kläderna eller egengjorda smycken.

AFFLEKS PALACE
Om du inte riktigt vet vad du är ute efter är Affleks Palace en perfekt byggnad att besöka. Vid första anblicken ges du känslan av en ungdomsgård vilken vidare förändras desto högre upp du kommer i huset. Byggnaden består av ca fem våningsplan med ett flertalet differentierade butiker och utbud. Allt från stilig second hand till mangainspirerande smycken. Du finner väskor i sann Sandqvistanda, men för en billigare peng och finns det tid över kan du slå dig ned i stolen bredvid för en tatuering. Ta med dig en flaska juice och spendera dagen i ett av Manchesters mest galna och spännande hus. Om du inte riktigt vet vad du är ute efter är Affleks Palace en perfekt byggnad att besöka. Vid första anblicken ges du känslan av en ungdomsgård vilken vidare förändras desto högre upp du kommer i huset. Byggnaden består av ca fem våningsplan med ett flertalet differentierade butiker och utbud. Allt från stilig second hand till mangainspirerande smycken. Du finner väskor i sann Sandqvistanda, men för en billigare peng och finns det tid över kan du slå dig ned i stolen bredvid för en tatuering. Ta med dig en flaska juice och spendera dagen i ett av Manchesters mest galna och spännande hus.

RETRO REHAB
Återhämtning för äldre kläder är precis vad det är. Butiken finner du självklart på Oldham Street, huvudgatan i Manchesters vintage mekka. Det här är inte butiken där du rotar i en gammal låda för att slutligen dra upp en bortglömd YSL klänning. Retro Rehab köper in kläder från hela världen och för dig som älskar 50-tals klänningar i siden är den välvårdade butiken ett självklart val. Självklart finns det även kläder för herrar och flugor att dekorera skjortan med. Priserna är okej och är det rea är de riktigt bra. Återhämtning för äldre kläder är precis vad det är. Butiken finner du självklart på Oldham Street, huvudgatan i Manchesters vintage mekka. Det här är inte butiken där du rotar i en gammal låda för att slutligen dra upp en bortglömd YSL klänning. Retro Rehab köper in kläder från hela världen och för dig som älskar 50-tals klänningar i siden är den välvårdade butiken ett självklart val. Självklart finns det även kläder för herrar och flugor att dekorera skjortan med. Priserna är okej och är det rea är de riktigt bra.

CAFE POP-VINTAGE
Då hela Manchester påminner om Göteborg är det kanske inte heller märkligt att pop-vintage även finns i Sveriges näst största stad. För alla vintageknarkare är pop-vintage klart värt ett besök. Priserna är fortfarande humana, butiken har sin egen kollektion och ett flertal av plaggen är gjorde av återvunna tyger. Butiken i Manchester öppnade upp 1994 och är den ursprungliga i kedjan, 1996 poppade den även upp i London. Butiken är i två våningar och erbjuder både kläder, möbler och smycken. För den som hänger runt länge finns ett café i bottenvåningen för påfyllning av resurserna. Då hela Manchester påminner om Göteborg är det kanske inte heller märkligt att pop-vintage även finns i Sveriges näst största stad. För alla vintageknarkare är pop-vintage klart värt ett besök. Priserna är fortfarande humana, butiken har sin egen kollektion och ett flertal av plaggen är gjorde av återvunna tyger. Butiken i Manchester öppnade upp 1994 och är den ursprungliga i kedjan, 1996 poppade den även upp i London. Butiken är i två våningar och erbjuder både kläder, möbler och smycken. För den som hänger runt länge finns ett café i bottenvåningen för påfyllning av resurserna.

THE TRAFFORD CENTRE
Storbritanniens näst största köpcenter är beläget ca 8 km väster om kärnan av Manchester. Köpcentret etablerades 1998 har sedan dess vuxit dig större. Här hittar du över 280 butiker och alla typer av produkter du kan tänkas behöva. För den hungrige finns det ett flertal restauranger samt underhållning för den som fått nog av shoppingen. Tänk dig Heron city men betydligt mycket större. Storbritanniens näst största köpcenter är beläget ca 8 km väster om kärnan av Manchester. Köpcentret etablerades 1998 har sedan dess vuxit dig större. Här hittar du över 280 butiker och alla typer av produkter du kan tänkas behöva. För den hungrige finns det ett flertal restauranger samt underhållning för den som fått nog av shoppingen. Tänk dig Heron city men betydligt mycket större.

BOENDE

När du besöker Manchester avväger du säkert precis på samma sätt som vanligt. Är hotellet prisvärt, lokalt, barnvänligt, exklusivt och har de en egen bar? Eller vilka preferenser man nu kan tänkas ha.

THE ARORA HOTEL
Hotell Arora är så pass nära citykärnan du kan komma, de har en egen bar och en restaurang till okej pris samt extremt trevlig personal (barnvänligt). Hotellet menar själva på att personalen är deras största tillgång vilket de även fått en hel del beröm för. Hotell Arora har en blandad publik men året om checkar flygbesättningen in, vilket vi själva bevittnade. Hotellet byggdes faktiskt för att ge just flygplansbesättningen ett boende och på uppdrag av British Airways öppnade hotellet upp i Manchester. Den officiellt öppningen drevs av Sir Cliff Richard den 19 juni 2004. Besöker du staden under julmånaderna november-december bör du ha framförhållning om du vill boka ett rum på hotell Arora. Hotell Arora är så pass nära citykärnan du kan komma, de har en egen bar och en restaurang till okej pris samt extremt trevlig personal (barnvänligt). Hotellet menar själva på att personalen är deras största tillgång vilket de även fått en hel del beröm för. Hotell Arora har en blandad publik men året om checkar flygbesättningen in, vilket vi själva bevittnade. Hotellet byggdes faktiskt för att ge just flygplansbesättningen ett boende och på uppdrag av British Airways öppnade hotellet upp i Manchester. Den officiellt öppningen drevs av Sir Cliff Richard den 19 juni 2004. Besöker du staden under julmånaderna november-december bör du ha framförhållning om du vill boka ett rum på hotell Arora.

THE LOWRY HOTEL
Det finaste hotellet i Manchester! Du kommer helt klart att bli behandlad som du förtjänar(det bästa), de kommer att erbjuda dig tjänster så som att packa upp din väska och bädda upp din säng inför läggdags samt bjuda på god och exklusiv mat i en av staden finaste restauranger. Utsikten från sjätte våningen är fantastisk och utan att vara snobbigt bjuder de in dig till en begränsad värld av lyx. Läs mer om maten och personalen under.

AIRBNB
För dig som brukar använda dig av Airbnb finns denna möjlighet även i Manchester. Här får du möjlighet att hyra in dig hos en lokalbo eller checka in i en egen lägenhet. Tyvärr är det få objekt tillgängliga och till ovanligt höga priser. För en lägenhet kommer du upp i samma pris som för ett hotell om inte lite mer. Håll utkik men förlita dig tyvärr inte på denna sajt den här gången. För dig som brukar använda dig av Airbnb finns denna möjlighet även i Manchester. Här får du möjlighet att hyra in dig hos en lokalbo eller checka in i en egen lägenhet. Tyvärr är det få objekt tillgängliga och till ovanligt höga priser. För en lägenhet kommer du upp i samma pris som för ett hotell om inte lite mer. Håll utkik men förlita dig tyvärr inte på denna sajt den här gången.


By Peter A Eldon