Eken Magazine
Articles

MY MANCHESTER
SIMON BINKS

 


Interview with Simon Binks at The Lowry Hotel Manchester.

Har du sett filmen This is England kommer du definitivt att känna igen Simon Binks. Med ett rakat huvud (till följd av håravfall vid en väns bortgång vid 13 års ålder), upprullade snäva jeans och med en skinnrock nonchalant kastad över axeln förs tankarna tillbaka till 60-talets skinheads.
 Är du trött på historien om den fattiga pojken med ett lyckligt slut? Berättelsen om han som tog sig upp från en brokig och kantig uppväxt men kom ut som en framgångsrik man i kostym? Han som ständigt kommer att tala om tiden i fattigdom och vägen till lycka? Då kommer du definitivt inte att tappa fokus från Simons berättelse. Simon får oss att ifrågasätta om det ”bättre” livet verkligen handlar om en stark ekonomi och socialt skyddsnät eller om avsaknaden av gemenskap i själva verket är källan till fattigdom. Simons uppväxt i Teesside i norra England präglades av en ekande tom plånbok men unik och sällsynt sammanhållning. På gatan han var uppväxt på där hans familj bor kvar skickades kläder i arv, den sammanlagda kunskapen hos de vuxna fick både vatten att rinna och bilar att rulla och i vissa fall delade man även på maten. För Simon var det den bästa uppväxten man kunde ha, gemenskap, omtänksamhet och sammanhållning, något han anser svårt att finna idag.
 En motvillig förvåning sprider sig desto djupare man kommer Simon in på livet. En skolgång där resultaten ofta textades A, ett gitarrspelande med perfekt fingerfärdighet och i vuxen ålder utveckling av inlärningssystem till följd av en utbildning inom läraryrket. I ett land där man kan ta sig upp oberoende av bakgrund hade Simon haft allt. Men när livet påverkas av yttre omständigheter så som en pappas bortgång, en bipolär flickvän och ett socialt skyddsnät som inte är till för alla blir inte livet alltid som man tänkt sig.
 Inom kort publicerar vi intervjun via Eksploring Life´s egna podcast där du kan höra Simons egen berättelse om uppväxten, flytten till Manchester och drömmarna om framtiden.

MY DAD USED TO PLAY CARDS WITH THE KRAYS

SIMON BINKS INTERVEW


> SIMON BINKS PHOTO GALLERY <


By Peter A Eldon